Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Kokosimme tälle sivulle kysymyksiä, joita asiakkaamme usein esittävät. Jos et löydä täältä vastausta, voit jättää oman kysymyksesi yhteydenotto-sivumme kautta.

 

Mistä tiedetään, onko viemäriputkisto korjaustarpeessa?

Valurautaisten viemäriputkistojen tekniseksi käyttöiäksi lasketaan 50 vuotta. Sen jälkeen riski putkiston rikkoutumisesta ja sitä kautta aiheutuvista vahingoista kasvaa nopeasti. Putkistojen kunto riippuu monesta asiasta, mm. putkien laadusta, asennustyön huolellisuudesta ja käyttökohteesta. Luotettavin tapa selvittää putkiston kunto on kuvata ne ns. viemärikameralla. Näin saadaan tietoa siitä, onko putkistossa reikiä, syöpymiä ja painumia ts. tarvitseeko putkisto saneerausta.

 

Perinteinen putkiremontti vai sukitus?

Perinteinen putkiremontti tarkoittaa rakenteiden avaamista, jotta vaihdettaviin viemäriputkiin päästään käsiksi. Se tarkoittaa pitkää urakka-aikaa, useita työvaiheita, jätteiden poiskuljetusta, putkien asennusta jne. Jos putkistot pysyvät paikalla (remontissa ei tehdä esimerkiksi uuteen paikkaan kylpyhuoneita), sukitus on yleensä nopeampi ja edullisempi ratkaisu. Jos rakenteita avataan remontin yhteydessä muutenkin, on perinteisellä tavalla tehty putkiremontti perusteltu valinta. Päätös on aina tapauskohtainen.

 

Mitä eroa on sukituksella ja pinnoituksella? Eivätkö ne ole sama asia?

Ne eivät ole sama asia, vaikka markkinoinnissa annetaan joskus sellainen käsitys. Pinnoituksessa epoksi kiinnitetään suoraan vanhan, puhdistetun putken pintaan. Sukituksessa sitä vastoin epoksi on polyesterisukassa, joka on ujutettu putken sisään. Sukituksen lopputuloksena syntyy itsekantava, saumaton uusi putki, jolla voidaan paikata putken reikiä. Repipe ei tee pinnoituksia, koska niiden kestävyyttä ja teknistä laatua ei voida taata. Pinnoitus on hinnallisesti sukitusta hieman edullisempi; kannattaa miettiä tarkkaan, minkä ratkaisun valitsee seuraavaksi 50 vuodeksi putkistoihinsa.

 

Mikä sukituksessa maksaa?

Sukituksen hinta muodostuu monesta tekijästä, mm. sukitettavan viemärin laajuudesta, liitoskohtien lukumäärästä, materiaalista ja työajasta. Eniten kustannuksiin vaikuttaa liitoskohtien lukumäärä, koska jokainen liitos tehdään käsityönä.

 

Onko totta, että myös rikkinäisiä putkistoja voidaan sukittaa?

Kyllä.  Sukituksen voi tehdä putkistoon, jossa on jo pieniä reikiä ja syöpymiä. Sukka muodostaa uuden putken vanhan putken sisälle ts. vanha putki toimii eräänlaisena muottina.

 

Miksi Repipe korostaa haaravahvikkeiden merkitystä?

Haaravahvikkeet ovat vaikean asennettavuuden ja laatuongelmien takia olleet perinteisesti sukituksen heikoin kohta. Jos niiden ompelutyö tai asennus on tehty huolimattomasti, lopputulos ei tietenkään ole laadukas. Usein ongelmat ilmenevät vasta myöhemmin. Teemme haaravahvikkeet itse, näin varmistumme niiden laadusta. Asentajamme ovat omaa henkilökuntaamme, ehdottomasti koulutettuja ja kokeneita ammattilaisia.  >> Lue lisää haaravahvikkeista

 

Millainen takuu sukitukselle annetaan?

Takuu työlle on 2-10 vuotta. Materiaalitakuu valmistajan ohjeiden mukaisesti.

 

Ovatko sukituksessa käytettävät materiaalit turvallisia?

Ehdottomasti. Kaikki käytettävät aineet (mm. epoksit) ja varsinainen sukka (yleensä polyesteriä) ovat tarkoin määriteltyjä ja viranomaisten valvomia tuotteita. Käyttöturvallisuustiedotteet kertovat, miten ja missä niitä käytetään. >> Täältä löydät Käyttöturvallisuustiedotteet

 

Mikä on sukitetun putkiston käyttöikä?

Sukitetun putkiston käyttöiäksi on laskettu sama kuin valurautaisella viemärillä eli noin 50 vuotta.

 

Millaisia kokemuksia sukituksesta on saatu? Kysymyksessä on kuitenkin uusi tekniikka.

Sukituksella on lähes 50 vuoden historia. Alun perin sukitus keksittiin Iso-Britanniassa, sieltä se on levinnyt Keski-Eurooppaan ja Ruotsiin, josta se tuli Suomeen yli 20 vuotta sitten. Sukitusta isossa mittakaavassa on tehty Suomessa viimeiset 10 vuotta. Kokemukset sukitustekniikasta  ovat kauttaaltaan positiivisia. Mikään tekniikka ei ole kuitenkaan koskaan valmis, siksi Repipe kehittää koko ajan omaa Repipe-sukitusmenetelmäänsä. Tärkein kehityskohde on haarayhteet, koska niillä ratkaistaan sukituksen onnistuminen ja kestävyys. >> Lue lisää tuotekehityksestämme

 

Kauanko sukitus vie aikaa?

Asuintalojen sukitukseen kuluva aika lasketaan yleensä pystyviemärien perusteella. Pystyviemäreihin liittyvät viemärit keittiöistä, kylpyhuoneista ja wc-tiloista. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että sukitus vie aikaa yhden viikon pystylinjaa (käytännössä porraskäytävää) kohden. Kun mukaan lasketaan hieman pelivaraa (=varautuminen yllätyksiin), on kahden viikon työaika realistinen. >> Täältä näet Casen, jossa asiasta kerrotaan tarkemmin