Caset

Rusthollarintie10_sivu4Case #1   Heka-Puotila Oy, Helsinki

Näin tehdään asukasystävällinen viemärisaneeraus yli 300 huoneiston kiinteistöissä

Heka-Puotila Oy vastaa Helsingin kaupungin 2 470 vuokrahuoneiston isännöinti- ja huoltopalveluista itäisessä Helsingissä. Yhtiön palveluksessa on 30 henkilöä. Tavoitteena on tuottaa viihtyisää, turvallista ja kohtuuhintaista asumista sekä ylläpitää kiinteistöjen arvoa.

 

PROJEKTIN TIEDOT

Tilaaja: Heka-Puotila Oy
Kiinteistö: 7 kerrostaloa, 40 porraskäytävää, 323 huoneistoa Helsingin Puotilassa

Rakennusvuosi: 1962

Sukituksen toteutus: 2011–2013 (pääosin 2012)

Suunnittelija: TeknoPlan Oy

Valvoja: TeknoPlan Oy

Työ: Pystyviemärien ja yhteiden sukitus

 

”50-vuotiaassa asuintalossa putkiremontin tarvetta ei tarvitse liiemmin perustella. Vaikka osa viemäriputkista oli vielä käyttökunnossa, oli valtaosa jo teknisesti aivan elinkaarensa lopussa. Hätäkorjauksia jouduttiin tekemään yhä useammin ja entistä vaikeammissa paikoissa. Lisäksi putkitukoksia alkoi esiintyä huolestuttavan paljon”, kertoo Heka-Puotila Oy:n työnjohtaja Matti Tiikkaja, joka on vastannut Heka-Puotilan viemärisaneerausprojekteista.

 

IMG_1417

Puotilan viemärisaneerattavat asunnot on peruskorjattu vuonna 1994, ja silloin vaihdettiin lattiakaivot ja käyttövesiputket. Nyt olivat vuorossa pystyviemärit ja niihin johtavat hajotukset. Pohjaviemärin kunto oli vielä tyydyttävä, joten se ei kuulunut projektiin. Putkistosaneeraus suunniteltiin huolella ja kilpailutettiin. Iso urakka keräsi paljon kiinnostuneita. Urakoitsijaksi valittiin Repipe Oy.

 

”Porraskäytävä kerrallaan valmiiksi”

 

Kun kiinteistössä on yli 300 huoneistoa, on yksityiskohtainen ennakkosuunnittelu ainoa tapa onnistua vaativassa ja pitkäkestoisessa projektissa. Toimintamalliksi valittiin eteneminen porraskäytävä kerrallaan. Näin projekti pysyi hallinnassa ja haitat asukkaille mahdollisimman pieninä.

 

Yhdessä porraskäytävässä on kolme pystyviemäriä, joista haarautuu yhteet keittiöihin ja kylpyhuoneisiin. Yhden porraskäytävän huoneistot olivat työn alla noin kaksi viikkoa, joista viemäri oli käyttökiellossa viikon. Asukkaille tuotiin kuivakäymälät ja järjestettiin suihkumahdollisuus talon saunaosastolla. Käytännössä useimmat asukkaat asuivat muualla sukituksen aikana.

 

Repipen asentajat tekivät aina yhden porraskäytävän täysin valmiiksi alusta loppuun. Työ eteni koko ajan ja turhalta pomppimiselta kohteesta toiseen vältyttiin. Perinteiseen linjasaneeraukseen liittyvää ”Työmaa seisoo, missä miehet?” -ilmiötä ei esiintynyt.

 

”Tilaajan kannalta eteneminen porraskäytävä kerrallaan on kaikkein paras ratkaisu. Kohteet saadaan laakista valmiiksi eivätkä työmiehet juoksentele viikkotolkulla ihmisten asunnoissa. Urakoitsijalta se tietenkin edellyttää rautaista ammattitaitoa projektin johtamisessa”, muistuttaa Matti Tiikkaja.

 

Repipe pysyi hyvin antamassaan aikataulussa. Muutamassa huoneistossa jouduttiin avaamaan rakenteita. Hieman muutoksia tuli myös siltä osin, kun viemäriputket tekivät eräissä paikoissa jyrkkiä mutkia. Repipe rakensi niitä varten omat erikoistyökalut. Monimutkaisiin haarayhteisiin Repipe valmisti itse millintarkat haaravahvikkeet. Niillä varmistettiin sukituksen laatu: vedenpitävyys ja putken liukkaus.

 

”Asukaspalaute tässä projektissa oli pelkästään positiivista. Tieto liikkui hyvin ja Repipe ratkoi omatoimisesti eteen tulleita yllätyksiä suoranaisella tuotekehitys-asenteella”, kiittelee Tiikkaja.